DSC_0073

U periodu izmedju oktobra i aprila mirno je i tiho u nasem naselju bastanskih kucica o kojima mozete procitati ovdje, a iako je hladno za duzi boravak napolju i voda je iskljucena, moze se slobodno svratiti i provesti par sati na svjezem zraku. Nema previse poslova koji se mogu obavljati u basti tokom zime, ali neki od njih mogu pomoci obavljanju svih onih radova koji slijede u proljece. Svi koji imaju bastu i vole bastanske poslove znaju da se zimi jednostavno pozelimo boravka u basti i zadovoljstva koje nam  boravak i rad u njoj pruza, te s nestrpljenjem ocekujemo prve znakove proljeca. Krajem sezone i pocetkom zime se moze srediti sve ono sto koristimo za radove u basti, posloziti i sortirati alatke, popraviti ono sto je osteceno, podmazati masine koje nam pomazu u bastanskim poslovima i slicno, a na kraju zime pred pocetak nove sezone mozemo oprati sve saksije koje koristimo za sadjenje i rijesiti se stare zemlje u saksijama kako se neke bolesti ne bi prenosile na nove biljke i slicno. Takodje se mogu oprati i eventualno popraviti  staklenici iz istih razloga kako bi nova sezona zapocela na najbolji moguci nacin.

DSC_0007

Pocetkom jeseni, pri kraju bastanske sezone dobro je napraviti neke zabiljeske o onome sto je bilo uspjeh u basti, o onome sto je bilo manji uspjeh ili totalnom neuspjehu, jer je godina duga i mnoge stvari se zaborave, pa da se tako ne bi ponavljale iste greske i da se iste mogu popraviti ili sasvim promijeniti. Kada je u pitanju cvijece mogu se napraviti fotografije procvjetalog cvijeca u toku ljeta kako bi preciznije mogli planirati nove sadnice prema boji, visini i slicno.

DSC_0083

U toku hladne i mracne zime moze se u toplom domu provoditi vrijeme sa knjigama i magazinima o vrtlarstvu iz kojih se moze nauciti nesto novo sto se moze primjeniti naredne sezone. Ujedno se moze napraviti crtez i detaljan plan kako bi basta trebala izgledati, kao i kalendar sta zasaditi, koliko i kada.

DSC_0071

Takodje mozemo pripremiti  sjeme, staviti krajem zime u zemlju drzati na toplom mjestu pored prozora i uzgojiti vlastite sadnice koje cemo pocetkom proljeca prenijeti u baste.

Procitaj takodje Bastovanstvo u kartonima od mlijeka

DSC_0081

U samoj basti se mogu tokom zime, ako zemlja nije smrznuta saditi vocke, ali i obrezivati postojece vocke i zbunove sto obicno praktikuju bastovani, jer u toku zime imaju vise vremena za tu vrstu radova u odnosu na proljece. Zimi se mogu skidati eventualni debeli slojevi snijega sa vocaka ili ukrasnih zbunova koji mogu biti teski i pod kojima se grane mogu polomiti ili jednostavno voditi briga o pticama i redovno im ostavljati sjemenke i slicnu hranu za ptice.

Ne zaboravimo i to da u toku zime imamo vise vremena da budemo kreativni i napravimo neke male ukrase za saksije i slicno poput ovih ovdje.

Sta vi radite u vasim bastama u toku zime?

3 odgovora na “Poslovi vezani za bastu koje mozes raditi zimi”

Komentari su onemogućeni.