Danska-zastava

Legenda kaze da je danska zastava Dannebrog pala s neba davne 1219. kao Boziji znak povodom bitke u toku krizarskog pohoda kralja Valdemara u danasnjoj Estoniji. Od toga dana do danas cijlih 795 godina zastava je ostala ista bijeli krst na jarko crvenoj podlozi. Danci su jako vezani za zastavu. Zastavom se na aerodromu docekuju oni koji su dugo bili daleko od kuce, maturanti {o maturantima vise ovdje} rodjenja, godisnjice, ljubileji i naravno nema rodjendana bez zastave. {O proslavi danskog rodjendana se mozete podsjetiti ovdje} Svi vazniji datumi ili rodjendani clanova kraljevske porodice se obiljezavaju tako da se zastavama okite svi gradski autobusi.  U naseljima ljetnih kucica je tradicija da se podigne zastava dok se boravi u njoj, a isto tako dosta ljudi ima u dvoristima kuca stub za podizanje zastave.

DSC_0089.jpg

U naselju kucica za odmor postoji jedna zajednicka prostorija koja se moze zakupiti za proslave i slicno. Prije par dan dok sam prolazila jedna starija dama je slavila osamdeseti rodjendan i ukrasavala zastavicama ispred ulaza prije nego sto dodju gosti. A evo i kako je izgledalo.

DSC_0087.jpg

Zelim vam ugodan i lijep vikend!

2 odgovora na “Zastava pala s neba”

  1. Ta vezanost danaca za zastavu mi je veoma simpaticna. Kod nas je bio obicaj da se u svatove ide sa zastavom ali se i taj obicaj polako gubi jer se u novije vrijeme svadbe proslavljaju u restoranima i tu budu zajedno i mladina i mladozenjina rodbina tako da vise ni nema svatova. Da nske kucice za odmor me takodje odusevljavaju i bas mi je zao sto i kd nas ne postoi nesto slicno.

Komentari su onemogućeni.