DSC_0286

Pcele postoje na zemlji od vremena dinosaurusa kao najrazvijenije, najsavrsenije i najorganizovanije drustvo insekata, ali broj pcela je u opadanju sirom svijeta kako zbog bolesti pcela tako i zbog pesticida, zagadjenja prirode i klimatskih promjena. Ova savrsena mala stvorenja koja vrijedno i marljivo rade veliki dio godine, oprasuju i osiguravaju opstanak biljnog svijeta i opskrbljuju nas ljekovitim kapima meda zasluzile su sve osim nebrige i nepaznje covjeka.

Kad sam posljednji put bila u Londonu naisla sam na stand londonskih pcelara koji su ukazivali na ovaj problem na jedinstven nacin. Uz malu donaciju od jedne funte mogla se uzeti vrecica sa sjemenom cvijeca i dosta materijala sa upustvima sta svako sam moze uciniti da pomogne pcelama i kako napraviti svoju malu bastu ”bee friendly”.

DSC_0302

Sta mozemo sami uciniti?

1. Zasaditi vocke na cijim cvjetovima ce pcele crpiti polen, a mi uzivati u slatkom vocu. Posebno treba saditi tresnje, jabuke, zatim maline i kupine.

2. Zasaditi sto vise raznolikog cvijeca koje ce cvjetati u razna doba godine, jer i pcele imaju potrebu za hranom veliki dio godine. Tako cvijece koje sadimo mozemo podijeliti u 3 grupe: ono sto ce cvjetati tokom proljeca, ljeta i jeseni. Ono proljetno ce im dok je jos hladno najvise pomoci, a jesenje cvijece je pcelama posljednja sansa da sakupe jos polena i nektara i spreme ga za zimu.

3. Posaditi ljesnik, lavandu, brsljan i ostale biljke koje su dobre za pcele.

4. Zasaditi zacinsko bilje kao mentu, timijan i origano.

5. Pcele imaju potrebu za vodom. Napraviti malo jezero ili u nemogucnosti toga postaviti veliku kantu sa vodom koju ce pcele same naci. Kantu mozemo sakriti kamenjemi nekom puzavicom i napraviti lijep detalj u nasem vrtu.

PicMonkey Collage

DSC_0268

U martu cu staviti ovo sjeme u zemlju, a sta ce iz njega niknuti i procvjetati, pokazacu vam za koji mjesec.

Vise o medu na sljedecim linkovima:

  1. Med za sve
  2. Medni poklopcici

Recepti sa medom:

  1. Med sa djumbirom
  2. Kruh sa medom
  3. Tortilja sa kozjim sirom i medom

6 odgovora na “Kako mozemo pomoci pcelama”

  1. Odasiljaci za mobilne telefone ih takodje ubijaju; ne direkto, ali gube orijentaciju i ne nalaze svoje drustvo. Moje drvo narandze nije rodilo ove godine – nedostatak pcela koje su vrsile oprasivanje 🙁

Komentari su onemogućeni.