DSCN5021

Iako je oktobar mjesec koji nas lagano uvodi u hladniji i mracniji dio godine, cesto obiluje suncanim danima u kojima izgleda kao da se ljeto ne predaje tako lako i koji su idealni za duge setnje u prirodi. Neke od namirnica koje vezem sa ovim mjesecom su kao prvo jabuke kojih je u izobilju kud god da se okrenes, u bastama, vocnjacima, plantazama. Tu su i nar, zatim svjeze ljubicaste smokve iz Turske kojih su prepune trgovine, a polako pristizu i prve klementine. Ono sto je sigurno je da su tikve ipak zastitni znak oktobra, a pored sto su ukras i simbol praznika Halloween, odlicne su i pecene, u supama, ali i u kolacima.

PROCITAJ TAKODJE Morski sipak, nar

PicMonkey Collage

PROCITAJ TAKODJE Pecene smokve

PicMonkey Collage

PROCITAJ TAKODJE Ostrvo sunca i jabuka

DSC_0635

PROCITAJ TAKODJE Hokaido

DSC_0005

{Domaci caj na susenju}

Koja je vasa oktobarska namirnica?

3 odgovora na “Oktobarski detalji”

  1. Nemam neku namirnicu koja bi bila obeležje nekog meseca, jer čitave godine ima svega. Istina, najčešće koristim namirnice iz svoje bašte i gledam da budu sezonske, a one prve koje se pojave na pijaci ne kupujem.

    S obzirom na to kakvo nam je leto bilo, sve kasni, pa se može reći da paradajz tek sad stiže. Ima ga, naravno, odavno, ali pravi ukus se tek sad oseća, jer je prirodno sazreo.
    Eto, moglo bi se reći da o tome vodim računa koliko god je moguće, a trenutno su aktuelne kupine, jer ih ima svuda: pored puta, po livadama, po šumi.

    Takođe, rukola, koja je malo prestarila, ali može da se koristi, iz naše je bašte, tj. bašte moje ćerke, jer je ona zadužena za to. Tikve, takođe stižu. Prvi mrazevi, pa je vreme branja. Od njih pravim sve-slatko, slano, a to znači čorbe, pite, džemove…

  2. Mislim da bih se odlučila za tikve svih vrsta i gljive,obavezno mi obilježavaju ovo doba godine..naravno nar je nezaobilazan a i jabuke.

  3. Volim sve namirnice koje nam u ovo doba godine dolaze na tržnice i na stol i nemam baš jednu omiljenu, od bundeve, preko kestena, šipka, grožđa….., uživam u svemu ! 🙂

Komentari su onemogućeni.