Jedna od odlika modernog potrosaca je odgovornost prema sebi i vlastitom zdravlju, prema zdravlju porodice, ali i prema zastiti okoline i klime. Zato su na trzistu potrebni novi vidovi trgovina koje jednim imenom nazivamo trgovine bez ambalaze.

Prije nekoliko godina bile su rijetkost i nalazile su se samo u najvecim svjetskim centrima kao Londonu (procitaj vise ovdje) i New York-u. Danas ih je sve vise, a na nama ostaje da ih podrzimo da bi opstale i sirile se dalje. Jedna od novootvorenih je Silo Marked (Odnese, Nørregade) ciji je koncept alternativno rjesenje za sve koji ne zele svaki put kada kupuju sa sobom donijeti kuci i tonu ambalaze.

Zato se ovdje sve moze kupiti na vagu, od najosnovnijih zivotnih namirnica do biljnih proteina u prahu. Ambalazu donesete jednostavno od kuce, a ako je nemate pri ruci, mozete i dobiti opranu staklenu teglicu koja je vec ranije koristena za nesto drugo.

Silo Marked moze ujedno posluziti i kao inspiracija svima koji zele voditi vise racuna o okolisu, a ne znaju odakle da krenu.

Procitaj takodje Neobicni supermarketi The Food Hub

Silo Marked promovira i ideju Zero Waste Living koja se zasniva na tome da proizvodimo sto manje otpada sto je moguce. To znaci veliko Ne plasticnim vrecicama, pakovanom vocu i povrcu i uopste kupuj – bacaj kulturi. Radi se o tome da kupujemo samo onoliko koliko nam je stvarno potrebno i ujedno izbjegavamo bacanje hrane.

Pored prehrambenih namirnica u Silo Marked-u se mogu kupiti i sve osnovne potrpstine za licnu higijenu i njegu koze kao i sredstva za ciscenje i pranje u domacinstvu, naravno sve na vagu i bez ambalaze. Tu su na primjer cvrsti sapuni proizvedeni od sasvim prirodnih sastojaka kao i popularni sapuni za pranje kose.

Tu su i slamcice za sokove od bambusa i metala koje se mogu koristiti i oprati cetkicama za pranje. Ovo je odlicna inspiracija za sve ugostiteljske objekte koji bacaju ogromne kolicine plasticnih slamcica.

Jedna od trenutno popularnih stvari su mrezaste vrecice za voce koje nosite sa sobom u trgovine i umjesto u tanke plasticne vrecice koje obicno stoje na odjelima voca i povrca voce staviti u ovu koju mozete koristiti uvijek. Sigurno ste vidjali u supermarketima da ljudi za jedan limun uzimaju plasticnu vrecicu.

Pamucni komadici za skidanje sminke koji se mogu koristiti vise nego jednom i oprati u mrezastoj vrecici