Hrana igra jednu od najznacajnijih uloga u ocuvanju dobrog zdravlja i nikada nije kasno da nasu prehranu pocinjemo mijenjati iz korijena. Korak po korak, od izbacivanja onih najstetnijih namirnica kao sto su suhomesnati proizvodi, nezdrave masnoce, bijeli secer i mnostvo druge fabricke hrane, a ubacivanja svega onog sto nam pruza priroda i sto su poznavali i jeli i nasi pradjedovi. Opravdanja za to sto se hranimo nezdravo ce uvijek biti, jer je tako nama najlakse, a ono najcesce opravdanje da je zdrava hrana skupa, nije uvijek na mjestu. Vazno je samo sta mi sami prioritiramo i sta je nama samima najbitnije.

Hranom mozemo postici dosta toga za nas same, poboljsati sveukupno stanje organizma, cak za vrlo kratko vrijeme koje se moze mjeriti i sedmicama, zastititi se od nekih bolesti savremenog covjeka koje su posljedica preobilne i nezdrave ishrane, nekretanja i slicno. Postoje i oblici ishrane koja nas cini vedrijima i puni nas energijom kao i ishrana koja ublazava upalne reakcije u organizmu koje prerastaju u razne hronicne bolesti.

Dvije jednostavne namirnice koje mogu uciniti velike promjene u organizmu su djumbir i kurkuma, a sastojci su danasnjeg zdravog sendvica. O obe ove namirnice smo govorili ranije na sta se mozete podsjetiti ako ih potrazite u arhivi bloga. Pomenucemo samo da se kurkuma u hrani obavezno koristi sa biberom, jer na taj nacin najbolje dolazi do apsorpcije aktivnog sastojka kurkumina u crijevima. Kurkuminu se  pripisuju antiupalna dejstva, pa se preporucuje posebno osobama sa artritisom. Nazivaju ga i hranom za mozak, smanjuje rizik od srcanih oboljenja i ima antikancerogena dejstva. Kazu da je kurkumin toliko djelotvoran da bi ga trebalo konzumirati svakodnevno. Kurkumu inace mozemo koristiti u vecini jela kao sto su variva, supe, saftovi, umaci, gulasi, jela sa povrcem, ali i u limunadi, vocnim sokovima, soku od djumbira i mnogo cemu drugom.

Procitaj takodje Svjezi korijen kurkume

Druga namirnica je djumbir koji je najbolje konzumirati i u svjezem i u termicki obradjenom obliku zajedno. Iz svjezeg dobijamo sastojak gingerol koji ima antiupalno svojstvo, te se zbog toga svjezi djumbir narocito savjetuje kod bolesnih zglobova sake ili prstiju, a iz termicki obradjenog djumbira kao sto je ovaj u obliku praha oslobadja se shogaol koji ima antikancerogeno dejstvo.

Sve to spojeno je u ovom danasnjem sendvicu za koji je potrebno:

  • Kruh od integralnih zitarica i sjemenki ili kruh kamenog doba
  • Avokado
  • Kurkuma
  • Biber
  • Djumbir u prahu
  • Svjezi djumbir

Procitaj takodje Kruh kamenog doba

  1. Mekani i spreman za jelo avokado izgnjeciti viljuskom i namazati na kruh

2. Posuti djumbirom u prahu

3. Dodati kurkumu i mljeveni biber

4. Dodati tanko narezane komadice svjezeg djumbira

Procitaj takodje Kako najlakse oguliti djumbir

Inspiracija: Milena Penkowa, Hrana za mozak