DSC_0592

Jako volim italijansku kuhinju, jer je jednostavna, mastovita, kreativna i iznad svega ukusna. Kada se odlucimo da pripremamo nesto iz italijanske kuhinje, nije potrebno da obilazimo mnoge trgovine kako bi sakupili sve potrebne namirnice kao na primjer kada zelimo da pripremimo nesto tajlandsko ili slicno. Italijani su ponosni na svoju kuhinju i njeguju tradiciju pripremanja hrane, a ono sto je najvaznije za njih su dobre i kvalitetne i svjeze namirnice koje su i najvaznije da bi hrana bila dobra i ukusna. Zato u italijanskoj kuhinji nema umjetnih pojacivaca okusa, nema zacina koji preovladavaju nad okusom namirnica. Tu je takodje i neizostavno maslinovo ulje kojeg se Italijani ne odricu i koje daje tu posebnu notu italijanskoj hrani, a u mnoga italijanska jela se dodaje i vino koje za razliku od maslinovog ulja ne mora biti skupo da bi bilo dobro u hrani.

Znacajni sastojak su svakoj italijanskoj kuhinji je parmezan sir koji slozi kao umami {Sta je umami, procitaj ovdje} i koji je najbolje kupovati u cijelom komadu, a ne ribani kao i neizostavno svjeze zacinsko bilje, prije svega svjeza mirisna bazilika i origano.

Posljednja stvar vazna za pripremanje italijanskih recepata je dobra tjestenina koja je potrebna za vecinu jela kuhana na pravi “al dente” nacin i ne prekuhana.

Na blogu se vremenom nasao veliki broj recepata iz italijanske kuhinje, a za danas evo nekih od njih koje rado pripremam.

PROCITAJ TAKODJE Zasto je bolje jesti podgrijanu tjesteninu

PROCITAJ TAKODJE Mali trikovi sa spagetama

PicMonkey Collage

1. Caprese salata na drugaciji nacin

2. Okusi Italije – Rummo pasta 

3. Neobicna ustipak pizza – Montanara

4. Panzanella – salata sa kruhom

5. Focaccia sa ljubicastim lukom

6. Bozanstvena napolitanska pizza

7. Spageti “Aglio e olio”

8. Jaja u cistilistu

9. Pasta Alla Norma

10. Naslovna fotografija – Pasta sa maslinama i kaparima – Puttaneca

Volite li italijansku kuhinju? Sta najcesce pripremate?

PROCITAJ TAKODJE Italijanske poslastice

3 odgovora na “Viva Italia”

  1. Volim italijansku kuhinju. ♥ Ovi tvoji predlozi su svi od reda fini, nešto od toga ću sigurno napraviti! Probala sam razne vrste njihove testenine, raduje me što prave i integralnu verziju. Što se jela tiče mnogo toga sam isprobala, a mnogo toga je i ostalo da isprobam.. Recimo, nisam pravila njihove sladolede koji su savršeni!

Komentari su onemogućeni.